Fågelföreningen Tärnan
För skådare i Nyköping & Oxelösund

Fågelföreningen Tärnan

Fågelföreningen Tärnan

Sidan uppdaterad 2016-04-24

Vängsö

Beskrivning

Vängsöområdet omfattar ett stort område med omväxlande jordbruksmark, slättsjöar och ett flygfält. Vi har här valt att beskriva de lokaler som omfattas av namnet Vängsö i rapportsystemet Svalan.

Kärnområdet är Vängsö flygfält. På 1930-talet fanns ett behov av att skapa ett antal nödlandningsflygfält mellan Bromma och resten av världen. Flygplanens räckvidd gjorde att man ville ha säkra mellanlandning/nödlandningsplatser. När det blev det dåligt väder gick det inte att cirkla runt särskilt länge utan man behövde några säkra reträttplatser. Behovet av Vängsö flygfält sammanföll med den stora arbetslösheten och behovet att skapa nödhjälpsarbeten genom AK-jobb. Resultatet blev att man satsade på att anlägga ett förhållandevis mycket avancerat flygfält som är i bruk än i dag som sportflygfält.


Vängsö flygfält, Gnesta
I flygplanens skugga och omgiven av åkerfält finns en av Gnestas bästa fågellokaler. Foto © Bertil Karlsson.

Flygfält har en dragning på fåglar både för den fina termiken som bildas över plana ytor och för att snösmältningen ofta blir snabb av naturliga skäl eller genom plogning på senvintern.

Mest intressanta område är själva flygfältet med omgivande åkrar. Här rastar vår och höst stora mängder grågäss, tranor, tofsvipor och duvor. I den tidiga marsvåren då längtan efter vårfåglar är stark så är det till Vängsö man åker. Ofta har man plogat någon del av flygfältet och med hjälp av dagsmejan öppnar sig snöfria ytor för de första lärkorna, stararna och tofsviporna. Lite längre fram när markerna börjar bli snöfria kommer gässen. Mest grågäss och ca 5% kanadagäss. Men det lönar sig att leta i flockarna. Sädgås i små sällskap, bläsgås och vitkindad gås i enstaka exemplar brukar finnas. Stannar man kvar tills skymningen faller så har man goda möjligheter att höra hornugglans vårspel från dungen vid Björkeby väster om fältet; sikta på Gåsinge kyrkas torn när ni står vid flygfältet så ser ni rätt skogsbacke. En liten varning dock om ni vill ge er in i dungen för att få se hornugglan. Skogsdungen vid Björkeby är en av de mer kända hemsökta spökställena i trakten. Ta inte upp eventuella silverskedar som ni hittar på marken, skedarna tillhör inte de dödligas värld.


Grågås
Grågås, Vängsö. Foto © Bertil Karlsson

Längre fram på våren – försommaren kommer områdets verkliga storhetstid. Vikarna och buskmarkerna vid Nyckelsjön (sjön som gränsar till flygfältet) och Höllandssjön (en liten igenvuxen sjö söder om flygfältet) är ett av Sörmlands bästa nattfågel områden. Vaktel och kornknarr brukar finnas om grödorna på åkrarna är passande. Trastsångare och kärrsångare är årligt förekommande och något år har även busksångaren hörts.

Sommaren bjuder de vanliga sörmlandsfåglarna med häckande lärkfalk, tutande rördrommar, fiskgjusar, bruna kärrhökar och en och annan havsörn som gör sina jaktförsök bland grågåskullarna. På sommaren är det en intensiv aktivitet på flygfältet. Fiskgjusarna är populära bland segelflygsentusiasterna. Gjusarna har den rätta känslan för att hitta den bästa termiken och segelflygarna letar gärna upp kretsande fiskgjusar för att hitta de bästa uppvindarna.

Höststräckperioden är Vängsöområdets andra storhetstid. Trots att sträcket av rovfåglar och tranor går brett över Sörmlands inland sker en viss koncentration över Vängsö. I norr ligger den stora Mälarmården, ett stort skogsområde som sträcker sig ända till Mälarens södra strand. Termiken som många fåglar söker finns bara här och där och Vängsö med sina stora öppna gräsytor och omgivande åkerfält är ett sådant område. Söder om flygfältet finns höjder där man har en god utsikt. Här kan det vara givande att sitta och spana klara höstdagar. Ormvråk, sparvhök och havsörn är basutbudet. Tornfalk, fjällvråk och duvhök uppträder regelbundet. De omgivande fälten är omtyckta rastplatser för ringduva, tofsvipa, lärkor och annat smått som lockar hungriga rovfåglar. Pilgrimsfalk, stenfalk och kungsörn brukar dyka upp för ett välbehövligt skrovmål på sin väg söderut. Gäss och tranor uppträder också på hösten i stora skaror liksom stora storskrakeflockar på senhösten innan isen och snön lägger ”locket på” och man får vänta på nästa Vängsövår.

Vägbeskrivning

Vängsöområdet ligger ca 7 km norr om Gnesta och nås enklast via vägen mellan Gnesta och Mariefred. Parkeringsplatser är inga problem men observera stoppförbudet på vägen som går invid flygfältet. För att spana av rastande fåglar och sträcket stannar man lämpligen väster om Vängsö flygfält, där det inte är stoppförbud. Nattfågelexpeditioner kräver givetvis lite mer fysisk aktivitet om det inte bara handlar om att från bilen lyssna efter vaktel och kornknarr. I området finns ett flertal mindre vägar varifrån man kan lyssna av nattsångare. Observera dock att vägarna i de flesta fall är återvändsvägar till någon gård eller enskilt hus. Visa sedvanlig hänsyn i sommarnatten och gå hellre än att köra bil in på de små vägarna. Fågelutbytet brukar också bli så mycket större då.


Lokalbeskrivning:
Jan Gustafsson


Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2024. All rights reserved


Webbsystem © Tormod Kelen