Fågelföreningen Tärnan
För skådare i Nyköping & Oxelösund

Fågelföreningen Tärnan

Fågelföreningen Tärnan

Sidan uppdaterad 2019-08-22

Navigera till lokal

Senaste veckan i Artportalen

Strandstuviken

Beskrivning

Detta är en av våra förnämsta (kanske den bästa) lokalen i Sörmland. Här finns allt; spendera en heldag här och du kommer inte hem lottlös. Biotopen som bjuds är i huvudsak betade strandängar och grunda havsvikar med fina lerbanksstränder. Det finns också fina skogspartier och även större vassområden. Lokalen är även känd för sitt fina rovfågelssträck under hösten, men även övriga fågelarter passerar över området i varierande mängd.


Strandstuviken
Strandstuviken. Foto © Jan Gustafsson
Vinter (dec-feb)

En vinterdag då det är barmark och isen endast ligger längst in i vikarna kan man finna stora mängder av dykänder, främst vigg, bergand och knipa, som födosöker här. Även flockar på mer än 100 salskrakar brukar förekomma. Här kommer givetvis havsörnen på besök också, då detta är ett dukat bord för honom. På ängarna kan det finnas snösparvar, siskor och andra tättingar.

Vår (mars-maj)

När våren kommer och isen släpper i kanterna så får området direkt besök av gravand, större strandpipare och alla andra arter som kommer först på våren. I slutet av våren rastar det nästan årligen ett flertal myrsnäppor, smalnäbbade simsnäppor mm. Nu finns ju givetvis även alla häckfåglar på plats, och en hel del skräntärnor står på strandrevlarna nedanför tornet.


Gravänder
Gravänder i Strandstuviken. Foto © Arne Hellström
Sommar (juni-juli)

Under sommaren fylls området av gäss. Här kan finnas upp till 5000 exemplar. De dominerande arterna är vitkindad gås, grågås och kanadagås, och givetvis smyger det sig ofta in någon udda gåsart också. Redan när juni börjar kan man börja skåda efter sydsträckande vadare som rastar i området, och ju längre tiden går på sommaren ju flera arter och individer dyker det upp. Nattbesök i området görs med fördel i de delar som ligger innanför Snäckviken och dess vassar. Här kan man få höra flertalet av de nattsjungande arterna. Området är stort och sträcker sig förbi gårdarna Stora Flättna och ända bort till Lilla Flättna.


Myrspov
Myrspov vid Strandstuviken. Foto © Arne Hellström
Höst (aug-nov)

Med hösten så kommer det fler och fler individer av både vadare och simänder. Det kan finnas tusentalet simänder i området, såsom krickor, bläsänder, snatteränder mm. Nu börjar också det magnifika sträcket över lokalen. Med fördel kan man då befinna sig i tornet och spana österut mot Horn. Dagar med klar och fin luft och vindar från sektorn väst- nordväst-norr brukar ge bäst utdelning. Dagar med hundratals vråkar, hökar mm har man störst chans på i skiftet september – oktober. I slutet av hösten kan det komma dagar då kråkor och kajor sträcker. Sådana dagar kan himlen färgas mörk; femsiffrigt antal individer är inte ovanligt. Nu börjar det också fylla på med dykänder, sångsvanar mm i vikarna.

Ovanligare arter som setts är bl a:

Småtrapp, tuvsnäppa, tereksnäppa, dammsnäppa, vitögd dykand, rostgumpsvala, ormörn, vit stork, aftonfalk.

Vägbeskrivning

Om du utgår från södra avfarten på E4:an in mot Nyköping, kör då på skyltningen mot Oxelösund, och sedan därefter skyltningen mot Strandstuviken. Det är skyltat hela vägen fram till Strandstuvikens badplats. Vid det sista nybyggda bostadsområdet vid Örstig finns det en väg åt höger som heter Syltbäcksvägen, sväng in på denna och kör sedan rakt fram på den grusväg som är markerad med återvändsgata. Åk denna grusväg tills du nästan är framme vid soptunnorna, strax innan så har det iordningsställts en parkeringför upp emot 10 bilar. Parkera här och vandra sedan förbi soptunnorna åt vänster och passera den nyuppsatta vägbommen. Snart kommer du fram till ingången till området. Området som ligger vänster om denna grusväg är fågelskyddsområde, så under tiden med tillträdesförbud får man hålla sig på vägen och sedan spana från tornet. Området som ligger på den högra sidan av grusvägen samt området vid Snäckviken har man fritt tillträde till hela året, men var vaksam då det häckar en hel del arter på de stora ängarna.


Lokalbeskrivning:
Jan Gustafsson


Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2024. All rights reserved


Webbsystem © Tormod Kelen