Sidan uppdaterad 2016-03-26
Med spänd förväntan gav jag mig iväg på min första skådarresa med AviFauna. Resan gick till Portugal.
Vi besökte våtmarker och odlingslandskap både strax söder om Lissabon och vid Algarvekusten. Här såg vi vadare i mängder, måsfåglar, olika hägrar, flamingos och stora mängder vit stork. Svartvingad glada, dvärgörn, ormörn och spansk kejsarörn var nya och trevliga bekantskaper för mig. På stäpplandet såg vi stortrapp, småtrapp, flyghöns, rödhöna och olika lärkor.
Om jag skall välja två minnesbilder från naturreservatet Targus strax söder om Lissabon så var det de stora antal storkar och bronsibis vi såg på deras risfält. Vi såg drygt 2000 vita storkar och ca 700 bronsibisar. I en termikskruv såg vi 200 vita storkar. Det var en häftig upplevelse. Vi såg också ett 10-tal av gul biskop, en afrikansk art som numera finns i Portugal. Den är intensivt gul samt svart på vingarna, en färgsprakande skönhet. De flög omkring i vassarna i anslutning till risfälten.
Resans höjdpunkt, för de flesta av oss, var när vi åkte ut i Atlanten med en ribbåt ca 30 minuter väster om Sagres i det sydvästliga hörnet av Portugal. Där möts två kontinentalsocklar. På ena sidan är det ca 100 meter djupt och på andra sockeln är det ca 700 meter djupt. I denna miljö skapas förutsättningar för fisk och därmed fåglar att leva. Vår skeppare hade dessutom med sig en stinkande gryta av fiskrens, sk "chums", för att locka till sig fåglar. Vi såg mängder av havssulor, större liror, gulnäbbade liror, några baleariska liror samt några grå liror. Vi såg ca 25 vanliga stormsvalor och 10 havlöpare. Vi såg även två storlabbar och två bredstjärtade labbar som jagade lirorna och försökte stjäla deras mat. Allra häftigast var att se när havslöparen trippade på vattnet och sörplade i sig fiskoljan. Allt detta var på nära håll. På hemvägen fick vi under ca 10 minuter sällskap av 7 delfiner som nyfiket simmade och dök runt vår båt. De var många lyckliga leenden när vi klev iland och intog dagens lunch.
Eftermiddagen ägnade vi åt att stå på en kulle, Cabranosa, strax utanför Sagres. Där räknas så här års rovfågelsträck. Den talrikaste arten var dvärgörn, vi såg ca 50. Dagen innan hade de haft drygt 300. Vi såg pilgrimsfalk och en ung smutsgam, grågam och gåsgam. Det kom enstaka ormörnar och i en skruv upptäckte vi en ung hökörn.
De lokala guiderna delade villigt med sig och berättade om landets historia, politik och kultur. Vi provade det Portugisiska köket där vi åt mest av lokala rätter. Ollonsvin, rödhönsgryta, vildsvinsgryta, fisk och skaldjur i olika skepnader avnjöts med frisk aptit.
Jag kan varmt rekommendera Portugal då det erbjuder en spännande kombination av havens och stäppens fåglar samt att man inte behöver lägga mycket tid på transporter för att kunna se och uppleva olika naturtyper.
Björn Erixon
Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2025. All rights reserved
Webbsystem © Tormod Kelen