Fågelföreningen Tärnan
För skådare i Nyköping & Oxelösund

Fågelföreningen Tärnan

Fågelföreningen Tärnan

Sidan uppdaterad 2016-06-02

Oanade resurser?

Nu är våren i full gång och fåglarna strömmar in på löpande band. Ingen kan väl ha missat Sveriges första kaspiska pipare, som dag efter dag snällt visar upp sig. Många av föreningens medlemmar har säkert åkt till Mörkö för att lägga till ett nytt kryss (fågelart) på sin lista. Man kan nog påstå att fågelåret har startat med en verklig raritet! Kanske har ni förväntningar på att få en dos fågelkunskap i mitt inlägg, men då blir ni besvikna. Men jag tänkte att jag skulle passa på att göra en efterlysning:

Hjälp behövs och uppdrag finns!

Styrelsen består idag av 6 personer varav vi är många som suttit med i många år; någon av oss alla år Tärnan har funnits. Och efter att ha firat 30 år 2013 är vi alltså inne på det 31:a året. Tärnan har nästan 270 medlemmar, och vi har många roliga sammankomster ute i fågelmarkerna och inomhus på Pensionärernas hus. Vi har föredrag av externa kunniga fågelskådare, bildvisning från medlemmar som varit på resa, julkaffe med bildvisning på fåglar som finns nära eller längre bort, årsmöte med förhandlingar, "gofika" och föreläsare. På våren kan man besöka Strandstuviken flera gånger och få hjälp att hitta vanliga och ovanliga fåglar. Om man inte har tub får man gärna titta i någon annans, under tiden som någon berättar varför det är just en brushane och inte en tuvsnäppa.


Styrelsen

Styrelsemöte. Från vänster: Per, Ingvar, Marianne och Stig.
Foto © Karin Lindström

När vi bjuder in till exkursioner behöver vi vara ett par stycken som hjälps åt och är på plats. Under många år i Tärnans barndom anordnade vi långresor till t.ex. Skagen, Öland och Gotland. Efter att intresset varit lågt under många år så kan vi åter erbjuda resetillfällen. Det innebär också att vi tar emot anmälan, fixar boende och resande, och ser till att ha en plan för utflykten. Något som ni medlemmar kanske inte märker så mycket av är att föreningen är remissinstans och får möjlighet att skriva och redogöra för hur eller var man t.ex. bygger för att inte störa fågellivet i onödan.

Föreningen har god ekonomi bl.a. för att vi står som arbetsgivare för en del projekt, något som gör att vi måste redovisa och deklarera på ett korrekt sätt. Vi har kontakt med våra övergripande organisationer SOF och FSO. Det kommer in frågor från allmänheten om t.ex. vad man kan göra med "kajungen som inte flyger". Lokaler till våra innemöten måste bokas, nyckel hämtas och fika inhandlas. Fikat måste iordningställas liksom lokalen. Disken sköter inte sig själv, och lokalen städas. Vår fina hemsida måste uppdateras, inte bara genom html-kodning utan innehållet måste produceras. Kommande program ska planeras och bokas in. – Ja, som ni märker är det en hel del uppgifter som måste genomföras. Och vi i styrelsen gör det så gärna med glädje! Men kanske finns det oanade resurser i vår förening? Många uppdrag och uppgifter finns, men det betyder inte per automatik att man måste sitta med i styrelsen! Så mitt upprop gäller:

Vart finns du fågelskådare som är intresserad av att hjälpa till? Kanske bara någon enstaka gång, eller några gånger per år, eller vid alla aktiviteter? På dagtid eller på kvällstid, vardag eller helg? Kan du tänka dig brygga kaffe och bre mackor, plocka disk eller sopa golv? Eller bor det en liten journalist i dig, så att du kan tänka dig skriva någon artikel till hemsidan eller till årsboken? Eller varför inte stå i något av tornen/ skådarplatserna som värd någon gång under året? Har du en skådarkompis kanske ni kan ställa upp på någon aktivitet tillsammans? Nu ska vi inte glömma bort att vi har personer som redan ställer upp utan att vara styrelseledamot! Det heter att "delad glädje är dubbel glädje", och vi i styrelsen tycker det vore toppen om just du vill ställa upp och göra en insats för Tärnan!

Hör gärna av dig till mig. För kanske vill du hjälpa till med något, eller kanske finns det något du saknar i vår verksamhet som just du kan tänkas brinna för?

Susanne Stilling,
tlf 070-602 59 89, epost: tarnan@sormlandsornitologerna.se


Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2024. All rights reserved


Webbsystem © Tormod Kelen