Fågelföreningen Tärnan
För skådare i Nyköping & Oxelösund

Fågelföreningen Tärnan

Fågelföreningen Tärnan

Sidan uppdaterad 2016-01-28

God fortsättning på 2016!

Det nya året har just börjat och många personer kanske jagar arter för diverse olika listor som årskryss, månadskryss och kanske livskryss. Själv skådar jag fåglar som råkar flyga förbi eller som finns i min närhet, i varje fall just så här i början på året. Vartefter våren och fåglarna anländer blir jag mer aktiv i skådandet.

Det är lätt att glömma bort hur besvärligt det var i början av ”skådarkarriären” att bestämma hur man skiljer olika arter åt. Innan Tärnan var digitaliserad så innehöll våra tryckta program aktiviteter men även tips om hur man skiljer arter år. Så nu jag tänkte passa på att presentera lite fakta som hämtats ifrån vårprogrammet 2005.

Ringduva – Skogsduva, hur skiljer jag på dom?

Ringduva: är större än en tamduva. Färgen är ljust blågrå på håll. Den har ett vitt band mitt över vingen och en rundad vit fläck på halsens sida. En ungfågel saknar dock den vita halsringen. Stjärten är relativt lång. Flykten är tyngre än hos skogsduvan. ”Klatschar” med vingarna vid uppflog samt vid nedslag. Ser ”högbröstad” ut i flykt. Lätet är ett dovt blåsande, do-dooh, do-do dooh do, klangen är ödslig och kan ha karaktär av en ugglas rop. Boet är en liten plattform av riskvistar. Övervintrar numera med enstaka exemplar. Flyttar annars i september-oktober och återkommer mars-april.


Ringduva

Ringduva. Foto © Thomas Larsson.

Skogsduva: är något mindre än en tamduva, och därmed mindre än ringduvan. Är mörkare blågrå än ringduvan och har inget vitt på hals eller vingar. På halssidorna har hon ett synligt parti (på nära håll) som skiftar i metalliskt ljusgrönt och vinrött. Är mer kortstjärtad än ringduvan och har en snabbare och stadigare flykt. Lätet är ett dovt kuttrande tvåstavigt ou-å, ou-å raskt upprepat upp emot 10 ggr. Boet placeras i rymligt bohål, i holkar, i spillkråkebon eller liknande. Övervintrar ytterst sällsynt. Flyttar likt ringduvan under september-oktober, återkommer något tidigare under våren än ringduvan.


Skogsduva

Skogsduva. Foto © Jan Gustafsson.

Vem som var författare av denna beskrivning framgår inte, men säkert någon av alla kunniga fågelskådare som finns i Tärnan.

Susanne Stilling


Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2024. All rights reserved


Webbsystem © Tormod Kelen