Sidan uppdaterad 2011
Svensk Nattfågeltaxering söker inventerare till 2011. Läs mera här.
Vi på Rrk-Srm kommer från och med 2011-02-08 att vilja att ni döljer alla kungsörnar som ni rapporterar på artportalen Svalan som åldersbestäms till 3K+ eller äldre under årets alla månader, annars kommer vi att utföra detta när vi ser en ej dold rapport. Vi går även in och döljer alla äldre fynd i Svalan i denna ålderskategori. Detta på begäran av och i samarbete med ansvariga för kungsörnsprojektet i Sörmland.
Det gäller alla rapporter som inte automatiskt får ett skydd genom att rapporteras med något häckningskriterium.
Vi vill dock betona att det är ovärderligt att få in rapporter av kungsörn och vi uppskattar verkligen alla rapporter som kommer in. Rapportören själv kan naturligtvis fortfarande se sina egna rapporter när denne är inloggad.
Vi ber dig som skriver in en rapport under ovan nämnda tid gällande kungsörn att i första hand själv dölja rapporten.
/Rrk Sörmland, 2011-02-08
Vi vill bara påminna om att vi i Rrk-Srm sedan 2005 på begäran av och i samarbete med ansvariga för kungsörnsprojektet i Sörmland går in och döljer samtliga rapporter av kungsörn under häckningstid (med marginal) mellan 1/2 och 15/9. Det gäller alla rapporter som inte automatiskt får ett skydd genom att rapporteras som adulta, eller med något häckningskriterium. Inventerandet av kungsörn är inne i ett rätt känsligt läge och vi har valt att dölja samtliga rapporter för att minska risken att enskilda rapportörer inte oavsiktligt skulle råka rapportera fåglar från något av reviren.
Vi vill dock betona att det är ovärderligt att få in rapporter av kungsörn, och vi uppskattar verkligen alla rapporter som kommer in. Rapportören själv kan naturligtvis fortfarande se sina egna rapporter när denne är inloggad.
Vi ber dej som skriver in en rapport under ovan nämnda tid gällande kungsörn att i första hand själv dölja rapporten.
/Rrk Sörmland, 2009-01-10
Hej Sörmlandsskådare!
Många av er känner säkert till det initiativ som Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) tillsammans med Hushållningssällskapet (HS) startat för att kartlägga utvecklingen bland fåglar som har sin hemvist i jorbrukslandskapet. Det finns som bekant oroväckande indicier på att dessa arter har det svårt och att flera vanliga arter minskar. För att bringa klarhet i hur illa det är ställt, samt för att försöka kartlägga effekten av enkla föreslagna förbättringsåtgärder, inventeras nu gårdar runt om i Sverige av frivilliga skådare.
Tanken är att efter genomförd inventering ska jordbrukaren besökas av representanter från SOF coh HS för genomgång av resultatet samt förslag till eventuella förbättringar. Sedan är det meningen att inventeringen ska göras om efter ca 3 år för att se om åtgärderna haft verkan. För att få tillräckliga underlag för att dra slutsatser krävs förstås att ganska många gårdar undersöks.
Projektet söker löpande skådare för inventering av gårdar runt om i Sörmland och då även i Nyköpingstrakten. Allt som krävs är tillräcklig kunskap för att artbestämma de fåglar man ser/hör samt möjlighet till besök tre morgnar/förmiddagar under maj/juni. Viss ersättning utgår samt täckning för bensinkostnader.
Vill du hjälpa till och bidra med en liten pusselbit av kunskap kan du mejla till goranxandersson@gmail.com alternativt vända dig direkt till Sören Eriksson (HS) eller Sönke Eggers (SOF). Kontaktuppgifter och mer information om projektet hittar du på respektive förenings hemsida.
Mvh
Göran Andersson
Om man själv vill söka efter vem eller vilket projekt som använder en viss färgmärkning kan man söka på en för ändamålet utmärkt hemsida:
/Rrk Sörmland / 2009-01-10
Rrk Sörmland har beslutat att, från och med 2008, införa inspelningskrav på hörda mindre sumphönor. Enbart de rapporter där inspelning av fågelns läte finns att tillgå kommer därmed att bedömas av Rrk.
Bakgrunden till införandet av detta dokumentationskrav är bland annat svårigheten att korrekt bedöma rapporter där det hörda lätet enbart beskrivs med rapportörens egna ord. Dessutom är mindre sumphönan så fåtalig i landet att det med tanke på fyndstatistiken kan vara motiverat med god dokumentation innan fynden godkänns och publiceras.
/Rrk Sörmland 2007-12-29
Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2025. All rights reserved
Webbsystem © Tormod Kelen