Sidan uppdaterad 2016-01-28
För 20:e gången gick Tärnans artrally av stapeln på lördagen den 16 januari. I kraftig kraftig kyla, minus 19 grader vid start på många platser. Tur som var så var vinden svag även om det var kallt när man inte kom i lä. Vid avslutningen var det "endast" minus 9. Över havet som hade frusit till is under natten på många platser var det svårskådat, vid det öppna vattnet som fanns här och där skapades sjörök och värmedaller.
Femöreskådning. Foto © Per Flodin.
18 olika lag med totalt 56 deltagare (vilket även i år blev rekord i antalet deltagare och lag) åkte runt i Nyköpings och Oxelösunds kommuner för att samla arter till sitt lag. Många nya ansikten var med i år, och vi hälsar alla dessa välkomna till detta sociala arrangemang. Givetvis även alla andra också.
Denna blandade skådardag med social aktivitet blir mer och mer uppskattad av de närvarande. För att vara med krävs inget annat än att anmäla ett lag och sedan ha roligt och utföra denna dag i sitt eget tempo. Det viktigaste är inte att segra, det viktigaste är att komma ut och träffa skådarkamrater från alla hörn av Sörmlands län, samt att det kommer skådare utanför länet och deltar.
Efter tävlingstidens slut så samlades vi för gemensam genomgång av dagen på restaurang Källan Restaurang & Café i Oxelösund.
Inne på restaurangen började Jan Gustafsson med att hälsa alla välkomna. Därefter berättade Per Astfeldt vem som hade upptäckt årets art vid Svanviken 2015. Här blev det föreningens ordförande Ingvar Jansson som blev den personen med upptäckten av en ängshök.
På restaurangen. Foto © Per Flodin.
FSO med RRK Sörmland och ansvariga Kalle Brinell, Jan Gustafsson och Per Flodin kommer i år starta upp en atlasinventering som utförs med rapportering i Artportalen. Här berättade Kalle Brinell och Per Flodin om detta och uppmanade alla att rapportera med noggrannhet och med häckningskriterie i Artportalen. Mer information om detta kommer på FSOs årsmöte den 28 februari samt på de lokala föreningarnas hemsidor. Diskussion om hur atlasinventeringsrutorna som ligger i Södertälje och Nykvarns kommun väster om Södertälje kanal gjordes. Här skulle interna diskussioner föras.
Benth Andersson visade och berätta om sina hörselförstärkare han hade gjort.
Vi tog in information från deltagande artrallydaltagare om hur de vill att framtidens artrallyn skulle kunna vara utformade. Analys av de inkomna synpunkterna kommer att göras av styrelsen.
Efter detta blev det utlottning av diverse priser (flertalet skänkta av Jonny Werdin).
När detta var klart började vi gå igenom dagens observerade arter för att sedan följa upp med att se hur många arter respektive lag samlat ihop samt utdelning av vandringspriset.
Årets segrarlag blev ett nytt lag, Kalle Brinell och Jan Sjöstedt. De lyckades med att få ihop hela 67 arter denna dag.
Segrarna. Foto © Per Flodin.
Med 62 arter kom laget Jan Oldebring, Lennart Wahlén på andra plats. På tredje plats kom två lag med 60 arter, ett rent Strängnäslag: laget Petter Sundin, Yngve Meijer och Markku Kemppi, och laget Jukka Väyrynen, Göran Andersson och Per Flodin.
Under dagen så sågs det 84 olika arter av lagen tillsammans. Inga nya arter för Tärnans artrally-historia hade setts detta år. Några arter som inte ses så ofta blev det ändock: Ängspiplärka på Femörehuvud för 2:a gången, större korsnäbb och morkulla för 3:e gången, samt enkelbeckasin för 4:e gången.
Några arter hade inte setts på många år, och här nämner vi några. Med 7 års bortavaro så sågs i år tornfalk, rörhöna och tobisgrissla, och med 6 års bortavaro kungsörn.
Det har nu setts 131 arter (+ mandarinand och grågås x kanadagås, men dessa har ej medräknats) totalt under de 20 år som artrallyt bedrivits.
Det som var roligt i år var att antalet observerade arter totalt för alla lag var så högt som 84 fastän förhållandena var tuffa, samt att vi i detta extrema kylläget hade "stängt" besök på vissa ytor vid känsliga lokaler. På dessa stängda lokaler vet vi att det fanns ytterligare några arter att se dagarna innan.
Efter allt prat och genomgång blev vi idag serverade en taccobuffe efter en hård dags slit.
Vi som arrangerade det hela vill TACKA alla deltagare för en väl genomförd dag i fält. Utan Ert deltagande vore det en omöjlighet att genomföra artrallyt.
2017 års rally är den 21 januari, alltså den tredje lördagen i januari. Boka in den i er kalender redan nu.
Väl mött
från arrangörerna i
Fågelföreningen Tärnan
Jan Gustafsson och Tommy Pettersson
Arter vid artrallyna 1996-2016
Copyright © Fågelföreningen Tärnan 2004-2025. All rights reserved
Webbsystem © Tormod Kelen